Εδώ ακούτε ποντιακή μουσική


Joomla Slide Menu by DART Creations
Facebook Share
Share on facebook

Δεν θυμάμαι ποιος το είπε , αλλά συμφωνώ απόλυτα . Η σιωπή των 88 χρόνων στη λειτουργία του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά , μπορεί να είναι πάρα πολύς χρόνος για τα όρια της ζωής ενός ανθρώπου , μα για την ιστορία δεν είναι παρά μόνο μια στιγμή.

Μέσα στα κύματα του ιστορικού γίγνεσθαι έχει αποδειχτεί ότι και τα πιο τρελά όνειρα εν τέλει μπορούν να γίνουν πραγματικότητα σε αντίθεση κάθε γεωπολιτικού σχεδιασμού.

Βέβαια δόθηκαν πολλές ερμηνείες στο γεγονός της επαναλειτουργίας του ιστορικού μοναστηριού και στη σκοπιμότητά της .

Άλλοι μίλησαν για εμπνευσμένη κίνηση της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν , που στο πλαίσιο του Νεοθωμανικού οράματος αλά Νταβούτογλου , κατάφερε να φέρει την Τουρκία ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο που θέλει αυτή να παίξει στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή.

Άλλοι είπαν ότι το ιστορικό αυτό γεγονός οφείλεται στις ΄΄πιέσεις΄΄ που άσκησε η ρωσική διπλωματία , διά επωνύμων ποντίων ομογενών , σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικού σχεδιασμού της Ρωσίας του Πούτιν και του Ρωσικού Πατριαρχείου , για διείσδυση της πάλαι ποτέ κραταιής υπερδύναμης τόσο στα πράγματα της Τουρκίας αλλά και στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι δε υποστηρίζουν, μάλλον βάσιμα,  ότι το χαρμόσυνο αυτό  γεγονός οφείλεται αποκλειστικά στην παγκοσμίου ακτινοβολίας χαρισματική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου , ο οποίος με επιδέξιους χειρισμούς κατάφερε μετά από τις εκκλησίες στην Καππαδοκία και την Ίμβρο , να λειτουργήσει ξανά και το ιστορικό Μοναστήρι του Πόντου.

Μπορεί να συμβαίνει ένα από τα παραπάνω αλλά το πιο πιθανό είναι να συμβαίνουν όλα  μαζί , αλλά λιγότερο και άλλα περισσότερο.

Ας μην προσπαθούν λοιπόν διάφοροι καλοθελητές να δρέψουν άκοπα εκ των υστέρων τις δάφνες , κυρίως δε εκείνοι που όχι μόνο δεν εργάσθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά από την αρχή κιόλας στάθηκαν εντελώς αρνητικά μπροστά σε μια τέτοια πιθανότητα , μόνο και μονό γιατί αυτοί δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επιτέλους ας σταματήσουν τα καπελώματα και οι Γκαιμπελικές τακτικές , οι οποίες μόνο προσωρινά αποτελέσματα φέρνουν,  τις περισσότερες δε φορές αποβαίνουν σε βάρος αυτού που τα μετέρχεται.

 

Πολλά αναφέρθηκαν για την τελετή αλλά και για τα όσα σοφά είπε στο λόγο του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας.

Κανείς όμως από όσο ξέρω και έχω παρακολουθήσει δεν έθιξε αυτό που ο Παναγιότατος απεύθυνε ως παραίνεση στον οργανωμένο ποντιακό χώρο της Ελλάδας.

Και το μήνυμα του ήταν ομόνοια και ενότητα ! Γιατί μόνο με την ενότητα όπως είπε επιτυγχάνονται οι μεγάλοι στόχοι. Δυστυχώς το μήνυμα αυτό όπως φάνηκε δεν το έλαβαν οι φυσικοί αποδέκτες του οι οποίοι ευθύνονται κυρίως για την κατάντια μας.

Γιατί το παρασκήνιο αυτού του μεγαλειώδους γεγονότος , ήταν κυριολεκτικά αποκαρδιωτικό !

Οι πόντιοι που βρέθηκαν εκεί,  χαοτικά διχασμένοι , εριστικοί , έτοιμοι να αρπάξουν κυριολεκτικά ο ένας των άλλο . Παράγοντες , και άνθρωποι με υπερτροφικά εγώ  , γεμάτοι χολή και βλοσυρά βλέμματα !

Η ιστορία δε μας δίδαξε τίποτε και μέσα σε ξένη χώρα δε μιλούσαμε ο ένας τον άλλο , δεν χαιρετιόμασταν , δεν επικοινωνούσαμε ούτε καν με το βλέμμα. Περιμέναμε να γυρίσει την πλάτη του ο συμπατριώτης μας για να στάξουμε κυριολεκτικά χολή και δηλητήριο σε βάρος του.

ΠΟΕ , ΠΟΠΣ , Νότια Ελλάδα, σωματεία , σε ξενοδοχεία της Τραπεζούντας που είχαν οργανωθεί σαν εχθρικά στρατόπεδα.

Πόντιοι που έψαχναν να βρουν ποντιόφωνους στα βουνά της Ματσούκας  , αλλά όταν συναντούσαν Πόντιους από την Ελλάδα , ξίνιζαν τα μούτρα τους .

 

Φευ ! Πόντιοι περισιάνηδες , όπως έλεγε και ο βάρδος μας Στέλιος Καζαντζίδης.

 

Ρίχνεται νερό στο μύλο του διχασμού , χωρίς να καταλαβαίνεται ότι έτσι αποδυναμωνόμαστε,  ενώ πάνω στην πλάτη μας έχουν στήσει χορό οι εχθροί μας ,  οι εχθροί της πατρίδας.

 

Την επόμενη του γεγονότος ημέρα , βγήκαν οι Πρόεδροι στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις λέγοντας ότι το γεγονός αποτελεί την αρχή ώστε να οικοδομηθεί ανάμεσα στους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας  γέφυρα συνεννόησης και επικοινωνίας.

Τι υποκρισία , τι κούφια λόγια ! Θα οικοδομήσουμε γέφυρες συνεννόησης με τους Τούρκους τη στιγμή που δεν μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας.

Ομοσπονδίες , πρόεδροι , παράγοντες !

οι Ιμερίτ εφτά νομάτ κ’ εννέα παρχανάδας

ερούξανε σα στόματα σ’ εννέα μαχαλάδας

Κανείς δεν υπάρχει για τον άλλο , και όλοι κάνουν σα να μη συμβαίνει τίποτα .

Μύθος η ποντιακή αλληλεγγύη  , το απόλυτο ψέμα.

 

Γιατί κατά κανόνα δε θέλουμε να δούμε τον συμπατριώτη μας να προοδεύει , να πετυχαίνει. Αντί να χαιρόμαστε , τον φθονούμε , τον διαβάλουμε , του ρίχνουμε λάσπη.

 

Ας σταθεί αυτή η ιστορική στιγμή ευκαιρία για να ομονοήσουμε . Να μην παραβλέψουμε την Πατριαρχική ευχή και παραίνεση για ενότητα, ρίχνοντάς την  στον κάλαθο της ματαιοδοξίας μας.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε η μοναδική συνιστώσα του Ελληνισμού που ακόμη αντιστέκεται και ως εκ τούτου πολλά είναι τα κέντρα που μας επιβουλεύονται.

Επιτέλους θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας συνειδητοποιώντας τον ιστορικό μας ρόλο στην υπόθεση της  διάσωσης του Γένους!

Να αφήσουμε λοιπόν αυτά τα μίζερα , τα κακέντρεχα , τα κούφια . Να αφήσουμε τις προσωπικές εμπάθειες και τις ατομικές επιδιώξεις.

Η μεγάλη πλειοψηφία του Ποντιακού Λαού απαιτεί τώρα ενότητα  και συνεννόηση , αρνούμενη τον κατακερματισμό του Ποντιακού χώρου .

Απαιτείτε η συγκρότηση ενός μεγάλου και αποτελεσματικού  οργάνου  , στο οποίο θα πρέπει να ενταχθεί κάθε έρμη  ΄΄ Ομοσπονδία΄΄.

Η πρόκληση είναι μεγάλη αλλά  απαιτεί καρδιά και όραμα , απαιτεί να υπερβούμε εγωισμούς και μικροπολιτικές , που εξυπηρετούν μόνο αυτούς που μας θέλουν διασπασμένους, αδύναμους , γραφικούς.126

 

Αλήθεια , όπως είπαμε και στην αρχή, το σήμερα είναι μόνο μια στιγμή για την Ιστορία , και όπως έχει αποδειχθεί αυτή ευλογεί μόνο τους γενναίους και τους αληθινά μεγάλους. Οι άλλοι οι μικρόψυχοι θα ξεπεραστούν και θα αποδοθούν στη λησμονιά  , στην αιώνια κρίση και  την απαξίωση !

ΣΤΟΥΛΑΡΑΣ

(οι απόψεις του άρθρου εκφράζουν αποκλειιστικά τον συντάκτη του)