Εδώ ακούτε ποντιακή μουσική


Joomla Slide Menu by DART Creations
Facebook Share
Share on facebook
Χορέψτεν , χορέψτεν ……..άθια σπάνετεν!
  

Με ευχάριστη έκπληξη διαβάσαμε κάπου το παρακάτω κείμενο ! 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

«Αροθυμώ  & Αναστορώ»

 

       Γιορτή ποντιακής κουζίνας, γαστρονομίας και πολιτισμού διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αττική την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και ώρα 20.30, από το Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», στο κτήμα  «ΔΕΚΑ» Στο Πάρκο Γκορυτσάς Ασπροπύργου, Λεωφόρο Ειρήνης (πρώην ΝΑΤΟ)

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν:

1η Έκθεση Ποντιακής Κουζίνας

1η Έκθεση μαγειρικών σκευών & εργαλείων

1ος Διαγωνισμός  Ποντιακής Μαγειρικής

 

Για την Ποντιακή Γαστρονομία θα μιλήσουν οι:

Μιχάλης Χαραλαμπίδης με θέμα: ΠΟΝΤΟΣ – ΑΤΤΙΚΗ - ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - Η επιστροφή ενός Πανάρχαιου Διατροφικού Κοιτάσματος.

Αντιγόνη Ιωαννίδου με θέμα: «  Ποντιακή Κουζίνα: Από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο ΣΤΟ Παρόν και στο Μέλλον»

 

      Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης μικρό οδοιπορικό στα ορεινά χωριά της Τραπεζούντας και στα χωριά της Σάντας, στις διατροφικές συνήθειες που φυλάσσονται μέχρι και σήμερα.    

      Το πιο μεγάλο «τσιριχτόν» και πλήθος γαστρονομικών εκπλήξεων υπόσχονται μια μυσταγωγία, μια πρόταση για την αναζωογόνηση της ποντιακής γαστρονομίας και της γαστρονομικής γεωργίας που σημαίνει μια άλλη οικονομία, μια άλλη ανάπτυξη, έναν άλλο πολιτισμό για την Ελλάδα.

     Όπως πάντα, όλες τις φάσεις της εκδήλωσης, θα συνοδέψει ο ήχος της λύρας και το ποντιακό τραγούδι.

     Την εκδήλωσή θα τιμήσουν κορυφαίες προσωπικότητες, με καταγωγή από τον Πόντο, που προέρχονται από τον αθλητικό, τον καλλιτεχνικό, τον πολιτικό και από τον επιχειρηματικό χώρο.

     Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» κ. Κώστας Αμανατίδης, δήλωσε με αφορμή την εκδήλωση:  «Πεντέμισι αιώνες (26-10-1461) από την πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, και με απόλυτη συναίσθηση ότι, η ιστορική εικόνα του εαυτού μας, πέρα από τη μονοκαλλιέργεια του χορού, παραμένει τραγικά ατελής και συρρικνωμένη, εμείς οι Πόντιοι του Ασπρόπυργου, αναζητούμε μια νέα σχέση με την κληρονομιά, την ταυτότητα, τον τόπο και το μέλλον μας.

      Μετά το «Φροντιστήριο του Ασπρόπυργου», την πρωτοβουλία του Δήμου Ασπρόπυργου που αναδεικνύει τον αγώνα μας για την ανάκτηση της ιστορικής μας μνήμης κάνουμε ακόμα ένα βήμα:

Διοργανώνουμε την 1η Έκθεση Ποντιακής Γαστρονομίας και τον 1ο Διαγωνισμό Ποντιακής Μαγειρικής. Ανακτούμε έτσι τη σχέση μας με τον πνευματικό και υλικό μας πολιτισμό.  

 

 

 Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ασπροπύργου και του Πνευματικού Κέντρου

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ 21/10/2010

ΤΗΛ: 210-5595531 ΦΑΞ: 210-5598434 ΚΙΝ: 6974817224

Email : chionidisilias@gmail.com

Υπεύθυνος κος Η.ΧΙΟΝΙΔΗΣ

 

Διαβάζοντας το παραπάνω δελτίο τύπου , σκέφτηκα . Τελικά υπάρχουν φωνές , υπάρχουν σκέψεις , υπάρχουν ακόμη καρδιές και ψυχές . Υπάρχει ακόμη η ελπίδα ζωντανή σα σπίθα , και η σπίθα αυτή θα πρέπει να γίνει πολιτιστική φωτιά που θα καθαρίσει το τοπίο από τη νεοελληνική κακομοιριά και μιζέρια που δερνοκοπάει και τα ποντιακά πράγματα.
Αλήθεια δεν ξέρω κανέναν από τους παραπάνω συμπατριώτες , αλλά πραγματικά τους θαυμάζω και θα προσπαθήσω γιατί όχι και να τους μιμηθώ  ακόμη, συναντώντας τους μέσα από τις ωραίες τους ιδέες και τον πλούτο της ψυχής τους . Γιατί αλήθεια όλοι πρέπει να αναλάβουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες . Όλοι μας θα έπρεπε να βλέπουμε τα ποντιακά και όχι μόνο πράγματα κάπως έτσι. 

Είμαι σίγουρος  ότι θα ήταν ωραία η εκδήλωση και αν και δεν ήμουν εκεί,  είμαι βέβαιος ότι πέτυχε το στόχο της , …….. να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα.

Πέρα από αυτά όμως  εκείνο που κράτησα από όλα τα παραπάνω θαυμάσια ήταν η συνταρακτική αποστροφή του  συμπατριώτη πρόεδρου του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» .

Ρε τί είπε ο άνθρωπος ! Επαναλαμβάνω και ανατριχιάζω    «Πεντέμισι αιώνες (26-10-1461) από την πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, και με απόλυτη συναίσθηση ότι, η ιστορική εικόνα του εαυτού μας, πέρα από τη μονοκαλλιέργεια του χορού, παραμένει τραγικά ατελής και συρρικνωμένη, εμείς οι Πόντιοι του Ασπρόπυργου, αναζητούμε μια νέα σχέση με την κληρονομιά, την ταυτότητα, τον τόπο και το μέλλον μας΄΄ 

Αυτό θα πει αυτοκριτική , αυτό θα πει αυτογνωσία , αυτό θα πει πίκρα για την τραγικά ατελή ιστορική μας εικόνα ! 

Χορτάσαμε πια από τους φανφαρόνους  , τους Προέδρους, τα επιτελεία τους  , τους επαγγελματίες Πόντιους !

Μπουχτίσαμε από αυτούς που μας κατάντησαν σαν ράτσα όχι μόνο τραγικά ατελείς αλλά υποτελείς της ανοησίας , της υποκουλτούρας και της κακίας για αυτόν που είναι ικανότερος και καλύτερος από εμάς . 

Και για να συμπληρώσω αγαπητέ μου συμπατριώτη (αν και νομίζω ότι  αυτό που είπες δε συμπληρώνεται με τίποτα) η μονοκαλλιέργεια φανερώνει πάντα πολιτιστική ένδεια. Γριλεύ και κάει τον τόπον !

Ξεριζώσαμε τον πολιτιστικό μας Αμαζόνιο . Την πολυποικιλότητα του πολιτιστικού μας βιότοπου  την κάναμε μια απέραντη μονοκαλλιέργεια χορευτικής μακακίας  ! Αφανίσαμε χιλιάδες πολιτιστικά φυτά , ρημάξαμε ολόκληρα είδη , και κρατήσαμε μόνο …….θα το πω …….το  Τσουρτούγουτουζ , το Σαμψών και το Γιουβαλάντουμ (αλήθεια τι είναι αυτό Ρωμαϊκή πόλη;)

Δεν ξέρω αν οι Ακρίτες του Πόντου του Ασπρόπυργου της Αττικής ανήκουν σε καμία από τις πολλές ομοσπονδίες μας , ωστόσο νομίζω ότι η παραπάνω εκδήλωσή τους αξίζει πολύ περισσότερο από πεντακόσια Πανελλήνια Φεστιβάλ Ποντιακών χoρών. 

Τι και αν δε συγκέντρωσε 5.000 χορευτές , τι και αν δεν προβλήθηκε από πληρωμένα μέσα ενημέρωσης , τι και αν εν τέλει δεν την κατάλαβαν οι πολλοί ;

 Εξάλλου όπως είπε και ο Πρόεδρος , εμείς οι Πόντιοι του Ασπρόπυργου αναζητούμε μια νέα σχέση με την κληρονομιά, την ταυτότητα, τον τόπο και το μέλλον μας.

Εργαζόμαστε για μια μνήμη όντως παραγωγική (μεγάλε Χαραλαμπίδη με αυτό που είπες έγραψες ιστορία!) και όχι για μια κατ’ επίφασιν μνήμη που ισοδυναμεί με πολιτιστική αφασία. 

Τι και αν η συντριπτική πλειοψηφία από τους 5.000 χορευτές δεν ξέρει λέξη από τη γλώσσα των προγόνων του ;

Τι και αν έχει μεγαλώσει με Goodies  και coca-cola ;

Τι και αν η ποντιακή μουσική που ακούει δεν είναι ποντιακή ;

Τι και αν εν τέλει όλοι εσείς του οργανωμένου ποντιακού χώρου αναπαράγετε την ίδια αυτή  νεοελληνική αθλιότητα που έχει σκεπάσει όλη  τη χώρα

Τι και αν υποκριτικά κλαψουρίζετε για τα δίκαια του ποντιακού λαού ;
 

Για σας όλα βαίνουν καλώς . Μετράτε τα σωματεία σας και διαγκωνίζεστε για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο !

Και για να αυξηθούν τα κουκιά , παίζετε πιασάρικα κολακεύοντας τη μάζα , το πλήθος , τους πολλούς ! Ο λαϊκισμός βλέπεις είναι εύκολο παιχνιδάκι . Δώσε στο λαό χορό , δόστου φεστιβάλ , δώσε καλοκαιρινά πανηγυράκια και εορταστικές χοροεσπερίδες ! 

Αλλά για τα πραγματικά προβλήματα , μούγκα, μιλιά ! Χώμαν τρώτεν . Δε μιλάτε γιατί μαλώνει ο μπαμπάκας σας , το κατεστημένο !

Ποίστεν την δουλείαν εσουν.  

Αφήστε εμάς τοι εύκαιρους και τοι αβανάκς να  αναζητούμε μια νέα σχέση με την ταυτότητα του τόπου μας και του μέλλοντός μας . Ποιος ξέρει μπορεί κάποτε να βρούμε τον εαυτό μας και να ανακτήσουμε αυτή την πολυπόθητη  σχέση μας με τον υλικό και πνευματικό μας πολιτισμό.

 

Ως ατότε  μ’ αγλιαεύετεν , ποίστεν φεστιβάλ ……. , και  χορέψτεν……,  χορέψτεν ……,  χορέψτεν …….άθια σπάνετεν ! 

 

*συμπατριώτες Πόντιοι του Ασπρόπυργου για την ιστορία και μόνο , σας δηλώνω ότι δεν είστε μόνοι σας στην αναζήτηση αυτή . Είναι πολλές οι ελεύθερες ποντιακές , ελληνικές ψυχές και ας είναι σκορπισμένες στους πέντε ανέμους  ! Απλά δεν είναι οργανο-καπελωμένες και αυτό είναι το καλύτερο ! Βαθειά μέσα μου πιστεύω ότι ο καιρός που θα  συναντηθούμε όλοι μαζί στο μονοπάτι αυτό της αναζήτησης είναι πολύ κοντά ! Βλέπεις είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης να γίνει και αυτό .

 

ΣΤΟΥΛΑΡΑΣ (οι απόψεις του άρθρου αυτού εκφράζουν μόνο το συγγραφέα τους)