Εδώ ακούτε ποντιακή μουσική


Joomla Slide Menu by DART Creations
Facebook Share
Share on facebook

΄΄ Άμον μελεσσιδόπα τα’ άλλα έμπαιναν και τα’ άλλα έβγαιναν , και εκουβάλναν τη Θεού τα καλοσύνιας σ’ εφτά γουβία τουν …….

Σ’ έναν τρανόν, πολλλά τρανόν οξέαν απάν έσαν τα εφτά γουβία με τα μελλεσσιδόπα , σα ελατόδασα βουνά και φαράγγια της ορεινής μας πατρίδας Σάντας .

Τα γουβία εβγάλναν και δονάρια και ο Γιάμπολης δεξιά και ζερβιά σα Φτελένια επήκεν άλλα πέντε γουβία . Και σην Γεμουράν και σα Σύρμενα και σην Πάϊπερτην και σο Καρς και σ’ όλον τον Καύκασον , και τα καλοσύνιας τουν εκουβάλνανατα σα τρανά τα εφτά γουβία σην βασίλισσαν ατουν την Σάντα.

Έλεπεν ατα τη Βαϊβάταρας ο άρκον , εσέγκενάτα σ’ ομάτ και πολλά φοράς επήεν να εβγαίν απάν στην οξέαν να κρεμίζ ατα , αμά τα μελεσσιδόπα όλια εντάμαν εσκεντρίασαν ατον σο κηφάλ………………

Επέρασαν χρόνια και καιρούς και τα εφτά γουβία, σ’ έναν ημέραν (ο άρκον) , όλια εκρέμσεν ασό δεντρόν απάν και με τα λάπας ατ ετσάκωσεν , όλια ερήμαξεν και τα άχαρα τα μελεσσιδόπα άλλα εσκοτώθαν , άλλα εγεραλαέφταν και άλλα πα με το ζορ ερχίνεσαν να πετούν και να φεύνε ας’ οσπιτόπα τουν που ερήμαξαν…………………..

…………όσα επέμναν επέταξαν και εκατήβαν με τα’ άλλα τα ντογμένα και διωγμένα μελεσσιδόπα ας άλ’ τα μέρια και επέραν την στράταν …………….

Και έρθαν έρημα , πεινασμένα , νεγκασμένα και εγόνεψαν αδά σ’ ευλοημένα σα μέρια και ένοιξαν ομάτια ΄΄αδά εύραμε την βασίλισσάν εμουν την Σάντα και τ’ αδέλφια μουν ντο έζησαν, να αρχινούμε ξαν να δουλεύουμε , όπως εδούλευαμε ακεί σο χαμένον την πατρίδαν εμουν. Εχτίγαμε άμον πρώτα , δοξάζουμε τον Θεόν και ξαν αδελφώθαμε και ζούμε και βασιλεύουμε΄΄

Το παραπάνω απόσπασμα του Σανταίου Ματθαίου Λαζαρίδη , αποδίδει πολύ παραστατικά και με πολύ συναίσθημα τη δόξα και την καταστροφή της θρυλικής μας πατρίδας Σάντας .Σαντά

Πολλά έχουν γραφεί για την επτάκωμη Σάντα , αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί ο ιστορικός εκείνος που θα μπορέσει με το έργο του να περιγράψει αλλά και θα ερμηνεύσει το κοινωνικό φαινόμενο ΣΑΝΤΑ .

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του παραπάνω κειμένου καθώς για μας τους Σανταίους της διασποράς η απώλεια της πατρίδας είναι ακόμη πιο έντονη καθώς την πατρίδα αυτή τη νοσταλγούσαν οι παππούδες μας αρκετά χρόνια πριν από τον ξεριζωμό .

Μολονότι κατάφεραν να ΄΄χτίζνε τα γουβία τουν ΄΄ στο Καρς και σε όλο τον Καύκασο , η κοιτίδα όλων ήταν και θα είναι για πάντα η αλησμόνητη Σαντά . Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλά χρόνια μετά τη μετανάστευση από τη Σάντα οι Σανταίοι του Καρς , του Βατούμ , της Τιφλίδας (Σέκιτλι) και του Σοχούμ δεν ξέχασαν ποτέ την καταγωγή τους αλλά συνεχίζουν να ομιλούν το καθάριο Σανταίϊκο ρωμαίικο ιδίωμα , να τηρούν τις παραδόσεις τους και να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους .

Οι παραπάνω πληθυσμοί αποτελούν τη μεγάλη ελπίδα για της Σανταίικη πολιτιστική κληρονομιά , αποτελούν μια δεξαμενή της Σανταίικης ποντιακής παράδοσης από την οποία θα μπορέσει να αντληθεί δύναμη και φρεσκάδα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη φθοροποιό δύναμη του χρόνου και του εκφυλισμού της παγκοσμιοποίησης .