Εδώ ακούτε ποντιακή μουσική


Joomla Slide Menu by DART Creations
Facebook Share
Share on facebook

akrivosΜιχαήλ Ακριβόπουλος του Αβραάμ (Ζουρνατσιάντων 1864 – Άνω Τσορμίκ 1916)

Γεννήθηκε το 1864 στην ενορία Ζουρνατσάντων της Σαντάς . Γονείς του ήταν ο Αβραάμ Ακριβέσογλης του Κωνσταντίνου ή Ακριβέσογλου ή Σιόνος (Σιονάντ – Χιονίδης ήταν το παλιότερο επίθετο των Ακριβοπουλαίων ) και η Σοφία . Τα μουσουλμανικά ονόματα των γονιών του ήταν Ιμπραήμ και Φατιμέ , καθώς τουλάχιστον μέχρι το 1856 οι κάτοικοι του Ζουρνατσάντων ήταν κλωστοί ήτοι κρυπτοχριστιανοί . Το επίθετο Ακριβόπουλος προέκυψε κατά άλλους επειδή ένας πρόγονός τους ήταν μυλωνάς (χαμαιλετάρτς) και πουλούσε ακριβά το αλεύρι . Κατά άλλους επειδή μία Ακριβεσίνα καθώς μάζευε στο δάσος (ορμάν) με άλλες γυναίκες κλαδιά (τσατσία) για τις οικιακές της ανάγκες βρήκε μέσα στο δάσος ένα ήμερο κολοκύθι του οποίου την ανεύρεση απέκρυψε από τις άλλες γυναίκες επειδή το θεώρησε πολύ πολύτιμο ήτοι ΄΄ακριβόν΄΄.

Στα 1878 ένας κλάδος των Ακριβεσάντων , η οικογένεια του Αβραάμ, μετανάστευσε στο χωριό Μουχνούτ (Εξί-αλμά) της περιοχής Μεσάτ Ντερέ του Παϊπούρτ όπου είχε ιδρυθεί ήδη από το 1846 χωριό-αποικία Σανταίων από τον Κωνσταντίνο Ουστάπαση (Ουσταπάης). Εκεί και πάλι οι οικογένεια του Αβραάμ λειτουργούσε νερόμυλο εργασία που την έκανε ήδη στη Σαντά και τη γνώριζε πολύ καλά. Η παραμονή τους όμως δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ . Ο έφηβος Μιχαήλ που ήταν το μεγαλύτερο τέκνο της οικογένειας (άλλα τέκνα ήταν , ο Δημήτριος , ο Κωνσταντίνος και ο Χαράλαμπος) παίζοντας με ένα τουρκόπουλο στην κορυφή ενός απότομου βράχου που βρίσκονταν κοντά στο χωριό , αναγκάσθηκε να το ρίξει από το βράχο βρισκόμενος σε άμυνα. Το τραγικό αυτό γεγονός ανάγκασε την οικογένεια να αναχωρήσει ολόκληρη μέσα σε μια νύχτα φοβούμενη την εκδίκηση των τούρκων. Γύρω στα 1880 λοιπόν εγκαταστάθηκαν στο χωριό Τσορμίκ του Σαρί Καμίς (Κυβερνείο Καρς) όπου ήδη βρίσκονταν πολλοί άλλοι συμπατριώτες τους Σανταίοι από τη μετανάστευση του 1878 .

Από τον πρώτο γάμο του με την Κυριακή Αρχιτεκτονίδου (Σταπασιάβα) ο Μουχαήλτς απέκτησε τον Κωνσταντίνο, το Γεώργιο, τον Ιωάννη και τη Μαρία. Μετά το θάνατο της Κυριακής παντρεύτηκε την επίσης χήρα Μαρία Χιονίδου (γυναίκα ενός μακρινού ξαδέρφου του) από την Κούρικα του Βατούμ,  κόρη του Χριστοφόρου Κουρτογλίδη από την ενορία Πιστοφάντων της Σαντάς.  Με τη δεύτερη αυτή σύζυγο απέκτησε το Μηνά, το Σπύρο και τη Σοφία. Ο Μουχαήλτς ήταν ονομαστός τεχνίτης ξύλινων οικιακών αντικειμένων τα οποία εμπορευόταν μέχρι και το Βατούμ , ενώ κατασκεύαζε αγγεία αλλά και καλές λύρες . Οι αφηγήσεις γι αυτόν αναφέρουν ότι ήταν ένας πολύ έξυπνος για την εποχή και τον τόπο του άνθρωπος , με ασυνήθιστες γεωγραφικές γνώσεις . Χαρακτηριστικά διηγούνται γι αυτόν ότι ζωγράφιζε πάνω στο χώμα τον παγκόσμιο χάρτη με τα κράτη και τις πρωτεύουσές τους .

Ο Μιχαήλ Ακριβόπουλος, «τ’ Ακριβού ο Μουχαήλτς», πέθανε στο Τσορμίκ του Καρς το 1916 από ασήμαντη ασθένεια σε ηλικία 52 ετών. Απόγονοί του ζουν σήμερα στα Παλατίτσια Ημαθίας , στα Κάτω Πορόια Σερρών και στην Παναγίτσα Πέλλας .