Εδώ ακούτε ποντιακή μουσική


Joomla Slide Menu by DART Creations
Facebook Share
Share on facebook

 

Από αριστερά προς τα δεξιά : 1) Σοφία Τσαφαρίδου 2) Χαράλαμπος Ιωακειμίδης 3) Γεώργιος Πιμπαχειρίδης (Σκαντάλτς) 4) Βασίλα Ιωακειμίδου .......... Καθήμενοι από αριστερά 1) άγνωστος 2) Κοσμάς Χαμαλίδης (Χαμάλτς)Πιμπαχειρίδης Γεώργιος του Χαραλάμπους και της Ειρήνης (Άνω Τσορμίκ Καρς 1908 – Παλατίτσια 1985)

 

 

Γεννήθηκε στο Χιγκιάρ (άνω Τσορμίκ) του Καρς στα 1908 . Πατέρας του ήταν ο Πιμπαχειρίδης Χαράλαμπος του Μιχαήλ (Πίμπασιρτς) με καταγωγή από κρυπτοχριστιανούς της Κρώμνης και μητέρα του η Ειρήνη Παπαδοπούλου (Ιερακοπούλου ή Γολοβιάδου) του Ιωάννη με καταγωγή από τον οικισμό Γεράντων της Κρώμνης. Το επίθετο Πιμπαχειρίδης προέρχεται από κρυπτοχριστιανό πρόγονο ο οποίος ήταν αξιωματικός στον Τούρκικο στρατό με το βαθμό του Μπίνμπαση ήτοι του χιλίαρχου , κάτι σαν το σημερινό ταγματάρχη. Η μητέρα του ήταν το πρώτο παιδί του ιερέα Ιωάννη Παπαδόπουλου και της Σανταίας Ελένης Στυλπνοπούλου (Γιοσμάβα) η οποία γεννήθηκε στο χωριό Μουχνούτ της Παϊπούρτης , το οποίο ήταν αποικία Σανταίων στην κοιλάδα του Μεσάτ Ντερέ. Χαρακτηριστικά για αυτήν (ποπαδία) έλεγαν ότι μαζί με την Χριστίνα Αρχιτεκτονίδου (Χρίστη) ήταν Μουχνουτί κορίτσια.

Το παλαιότερο επίθετο τοι Πιμπασιράντων ήταν Μεταλλίδης και όπως είπαμε η καταγωγή τους ήταν από την Κρώμνη . Μάλιστα στην οικογένεια διασώζεται ζωηρή η ανάμνηση του κρυπτοχριστιανού προγόνου τους καθώς και μία ιστορία για μία αδερφή του Μιχαήλ Πιμπαχειρίδη παππού του Γεωργίου , ο πατέρας του οποίου ονομαζόταν Αλέξανδρος (προπάππος του Γεωργίου).

Η κόρη λοιπόν αυτή , η οποία ονομαζόταν Αλεξάνδρα, ερωτεύτηκε κάποιον μουσουλμάνο , τον οποίο και παντρεύτηκε αφού άλλαξε την πίστη της . Εξαιτίας του γεγονότος αυτού , το οποίο ο πατέρας της το θεώρησε μέγιστη ντροπή , την καταράστηκε με αποτέλεσμα , να πεθάνει η κόρη του μέσα σε σαράντα ημέρες από το γάμο της . Μετά από αυτό όσα κορίτσια της οικογένειας έφεραν το όνομα Αλεξάνδρα , θεωρούσαν ότι με κάποιο τρόπο δεν θα είχαν καλή τύχη , ωστόσο αυτό δεν τους αποθάρρυνε να δίνουν το συγκεκριμένο όνομα !!!!

Τέκνα του Αλέξανδρου Πιμπαχειρίδη (έζησε στην Κρώμνη) αναφέρονται : 1. Μιχαήλ 2. Αλεξάνδρα και επίσης ένας ακόμη άτεκνος αδερφός .

Ο Μιχαήλ Πιμπαχειρίδης (μετώκησε στο Τσορμίκ περί το 1878) είχε τέκνα : 1. Χαράλαμπο (Χάμπος) 2. Αλεξάνδρα (Πούση σύζυγος Ιάκωβου Παπαδόπουλου του Θεοδώρου) 3 . .......................σύζυγος του Θεόδωρου Σαββίδη (Τσιντάρτς) 

Τα παιδιά του Χαράλαμπου Πιμπαχειρίδη του Μιχαήλ και της Ειρήνης Παπαδοπούλου του Ιωάννη ήταν τα εξής : Αλεξάνδρα (σύζυγος Ανδροκλή Πολιτίδη) , Ευθυμία (Τσιακάλα- πέθανε μικρή), Μαρία (σύζυγος Γιάγκος Αθανασιάδης από Ποντοκώμη Πτολεμαϊδας), Αλέξανδρος (α΄σύζυγος  ........Κοραϊδου από τη Βεργίνα , β΄σύζυγος Αγάπη Σαββίδου) ,  Γεώργιος (σύζυγος Σοφία Ακριβοπούλου)  και Δέσποινα (σύζυγος Χαράλαμπος Κοντογουλίδης - Μελίκς από τη Βεργίνα) .

Δυστυχώς για τα ανωτέρω τέκνα του Χαράλαμπου , αυτός κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων έφυγε στην Ελλάδα εγκαταλείποντάς τους για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα ο μικρός Γεώργιος να μεγαλώσει κυρίως με τον παππού του παπά Γιάννε Παπαδόπουλο . Ο πατέρας του Χαράλαμπος υπηρέτησε ως χωροφύλακας στην Καρδίτσα. Έτσι την πολυμελή οικογένεια ανέθρεψε με πολλά βάσανα και στερήσεις η σύζυγός του Ειρήνη , η οποία μετά τον ξεριζωμό εγκαταστάθηκε αρχικά στη Φτελιά Έβρου και κατόπιν στα Παλατίτσια Ημαθίας . Κατά τη διάρκεια της προσφυγιάς από τα ανωτέρω τέκνα  πέθαναν , η Αλεξάνδρα πάνω στο καράβι και η Ευθυμία (Τσιακάλα) από τύφο στην Φτελιά Έβρου.

Περί το 1926 ο Χάμπος Πιμπαχειρίδης , ο οποίος  στο μεταξύ είχε προσβληθεί από σοβαρή ασθένεια  , θέλησε να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του , αλλά μετά από όλα αυτά η πρώην σύζυγός του Ειρήνη τον έδιωξε από το σπίτι στα Παλατίτσια Ημαθίας , με αποτέλεσμα αυτός να εγκατασταθεί στη Νέα Σάντα Κομοτηνής . Εκεί μέχρι και το θάνατό του διέμενε στο σπίτι της αδερφής του .................... Σαββίδου (Κιογλάντ).

Ο Γεώργιος Πιμπαχειρίδης (Σκαντάλτς) παντρεύτηκε τη Σοφία Ακριβοπούλου του Μιχαήλ και μαζί απέκτησαν την Αλεξάνδρα (πέθανε όταν ήταν μωρό), το Χαράλαμπο (σύζυγος Αναστασία Δάλλα) , την Ελένη (σύζυγος Αριστόβουλος Στυλίδης) , τη Μαρία (σύζυγος Παναγιώτης Βαρβεσιώτης)  και την Παρασκευή (σύζυγος Σάββας Κυφωνίδης).

Το ΄΄προσονείδ΄΄  Σκαντάλτς το πήρε γιατί καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ήταν πειραχτήρι και είχε μεγάλη αίσθηση του χιούμορ.

Ήταν αγρότης, έλαβε μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας και στην Εθνική Αντίσταση . Πέθανε στα Παλατίτσια το 1986.

Απόγονοι  που να φέρουν σήμερα  το επίθετο "Πιμπαχειρίδης"  υπάρχουν μόνο στα Παλατίτσια Ημαθίας , ενώ κάποιοι με το ίδιο επίθετο έχουν εντοπισθεί και ανάμεσα στους ομογενείς της Ρωσίας .

Ο Γερίκας Πιμπαχειρίδης με τη γυναίκα του Σοφία στο κέντρο και τις κόρες του Μάρω , Ελένη και Παρασκευή (Βούλα) . Από δεξιά η ηλικιώμενη είναι η γειτόνισσα Σοφία Στυλίδου  (Κoυράβα) . Τα παιδιά με τη σειρά από αριστερά είναι τα εγγόνια του : Θανάσης Στυλίδης ,  Χαριλάος Βαρβεσιώτης , Ανθούλα Βαρβεσιώτη , Βασιλική Βαρβεσιώτου  , και ο Κώστας Στυλίδης με τον μικρό Γιώργη Βαρβεσιώτη στην αγκαλιά . Στο σπίτι του παππού Γερίκα στα Παλατίτσια. Ξένοιαστες οικογενειακές στιγμές !!!!!!.