Εδώ ακούτε ποντιακή μουσική


Joomla Slide Menu by DART Creations
Facebook Share
Share on facebook

 

1923-24. Ο Θανάσης Στυλίδης με την πρώτη σύζυγό του Κυριακή Στυλπνοπούλου . Στην αγκαλιά τους το πρώτο τους παιδί Ισαάκ (Σάκος 1914- 1948). Τα άλλα πρόσωπα μας είναι άγνωστα Αθανάσιος Στυλίδης του Γεωργίου και της Άννας (Κάτω Τσορμίκ Καρς 1890 – Παλατίτσια Ημαθίας 1964).

 

Οι γονείς του Αθανασίου ήταν ο Γεώργιος Στυλίδης , πρώτο τέκνο του Ιωάννη Στυλίδη (Στουλαρά) , από το χωριό Ισχανάντων της Σαντάς και η Άννα Πελαγίδου από το χωριό Ποσίκ του Καρς .

Για το Γεώργιο (προσονείδ ΄΄Τιαντιρίκας΄΄) αναφέρεται ότι ήταν ο πιο όμορφος άντρας του χωριού , ψηλός , ξανθός και γαλανομάτης . Ωστόσο εκείνο τον καιρό τον θεωρούσαν χαμηλής ευφυΐας γιατί  ήταν θρησκόληπτος και από μικρός ήθελε να γίνει καλόγερος . Ο πατέρας του , ο Γιάννες ο Στουλαράς , για να τον αποτρέψει τον πάντρεψε με προξενιό με την Άννα (Ποσικλίσα) , η οποία ήταν μεγαλοκόρη και άσκημη, πλην όμως ήταν ικανότατη και πανέξυπνη. Από το γάμο αυτό γεννήθηκε μόνο ένα παιδί , ο Αθανάσιος,  γεγονός σπάνιο για εκείνη την εποχή .Το όνομα αυτό  , του δόθηκε προς τιμή , ενός αδερφού του παππού του Ιωάννη, που ονομαζόταν Αθανάσιος και ήταν άτεκνος .

Κατά τα παραπάνω ο Θανάης ήταν μοναχοπαίδι , και αγαπημένο εγγόνι του παππού του,  Ιωάννη Στουλαρά με τον οποία και μεγάλωσε. O Γιάννες ο Στουλαράς που ήταν αρκετά ευκατάσταστος για την εποχή , καθώς είχε πολλά κοπάδια αλλά και άλογα , είχε τόση αδυναμία στον Αθανάσιο , ώστε όταν ήρθε ο καιρός να πεθάνει ton ειδοποίησε  να τον επισκεφθεί για  να του φανερώσει κάποιο μυστικό για κρυμμένες λίρες που είχε . Δυστυχώς για τον εγγονό όμως, εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν εκτός του χωριού και  μέχρι να πάει στο σπίτι , ο Στουλαράς είχε ήδη πεθάνει , πέρνοντας το μυστικό του στον τάφο.

Η πρώτη γυναίκα του Αθανάσιου , την οποία παντρεύτηκε στο Τσορμίκ, ήταν η Κυριακή Στυλπνοπούλου (Γιοσμάβα) , με την οποία απέκτησε τον Ισαάκ (πέθανε ανύπαντρος) , το Γεώργιο (πρώτη σύζυγος Ελένη Παπαδοπούλου , δεύτερη σύζυγος Παρασκευή ) και την Άννα (σύζυγος Ιάκωβος Ιακωβίδης). Μετά το θάνατο της Κυριακής (Κερέκη) σε νεαρή ηλικία, παντρεύτηκε εδώ στην Ελλάδα την Πολυξένη Τσαχουρίδου (Σόνα) από το χωριό Μέτσιτλι του Καρς , χωριό πολύ κοντά στο Αλησοφί . Από τη Σόνα απέκτησε δύο τέκνα , την Έλλη (σύζυγος Ορέστης Παπαδόπουλος) και τον Αριστόβουλο (σύζυγος Ελένη Πιμπαχειρίδου). Και πάλι όμως ο Αθανάσιος (Θανάης) ήταν άτυχος καθώς και η δεύτερή του γυναίκα πέθανε από καρκίνο το 1945 , αφήνοντας τον και πάλι με δύο παιδιά ορφανά .

Από νεαρή ηλικία υπέφερε από πάθηση των ματιών (πιθανώς μυωπία) η οποία με το πέρασμα των χρόνων του μείωσε κατά πολύ την όραση , εξ ου και το προσονείδ "Κορ Θανάης" .

Τα δύο μεγαλύτερα τέκνα του,  Ισαάκ και Γεώργιος πήραν μέρος ενεργά στην Εθνική Αντίσταση στις τάξεις του ΕΛΑΣ και κατόπιν στο ΔΣΕ. Αποτέλεσμα ήταν ο Ισαάκ να σκοτωθεί στο Γράμμο το 1948 ενώ ο Γεώργιος έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη μέχρι το 1976 οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα .

Μετά από όλα αυτά ο Αθανάσιος Στυλίδης μεγάλωσε και τον Ιωάννη (Γιαννάκη) τέκνο του γιου του Γεώργιου με την Ελλάνη Παπαδοπούλου του Ιωάννη  (Ελενίτσα τη Αρμέν)  .

Ο Αθανάσιος Στυλίδης ήταν αγρότης και καθόλη τη διάρκεια της ζωής του υπέστη αφόρητες διώξεις από την κρατική εξουσία για τις αριστερές  πολιτικές πεποιθήσεις του , κυρίως δε για την πολιτική δράση των παιδιών του Ισαάκ και Γεωργίου  . Πέθανε στα Παλατίτσια Ημαθίας το 1964.


O Θανάσης Στυλίδης με τον εγγονό του Γιάννη έξω από το σπίτι τους στα Παλατίτσια . Ακόμη στους τοίχους διακρίνονται οι σφαίρες στο σπίτι από την επίθεση των Γερμανών και των συνεργατών τους στις 2/4/1944Ο Θανάης με τα παιδιά του. Όρθιοι από πάνω αριστέρα : Άννα , Αριστόβουλος , Έλλη . Στην αγκαλιά του παππού ο μικρός εγγονός του Γιάννης , γιος του Γεωργίου , πολιτικού πρόσφυγα στην Τασκένδη